Nieuwsbrief februari 2008


Bij het schrijven van deze nieuwsbrief is het alweer 7 februari 2008. Toch wil ik nog even graag terugkijken naar wat HOC93 in 2007 heeft gedaan.




Allereerst hebben we in 2007 vele mooie oriënteringslopen gehad. In totaal hebben we 18 oriënteringslopen georganiseerd. Een opsomming:

• 4 dagen training voor de Noorse selectie

• HOC-competitie in Ruinen West, Havelte Oost, Havelte West, Oude Willem, Havelte West en Veldhuizen

• Oriënteringslopen voor de wadlopervereniging in Veldhuizen en voor DYKA in Havelte West

• 1e NOLB-competitie Ruinen Oost

• Driedaagse van Holland samen met MINOR

• All Round Kampioenschap in Kale Duinen

• Oliebollenloop in Havelte West

Wat verheugend is, is dat het gemiddeld aantal deelnemers geleidelijk stijgt evenals het aantal leden van HOC93. Op dit moment zijn we de grens van 70 leden gepasseerd.

Ook financieel gezien groeien we langzaam. Konden we jarenlang alleen maar de inkomsten en de uitgaven in evenwicht houden; nu zijn we in staat om geld te reserveren voor grote investeringen zoals aanmaak van nieuwe kaarten of revisie van bestaande kaarten. Het aanschaffen van elektronische posten komt hiermee ook binnen handbereik.
Deze financiële groei is het resultaat van zowel de organisatie van de driedaagse van Holland 2007 en van een sponsor. Van deze sponsor ontvangen we de komende jaren een vast bedrag voor onder andere het aanmaken van nieuwe kaarten.
Tevens is de caravan die we voor het wedstrijdsecretariaat gebruiken ook gesponsord.



In het eerste kwartaal van 2007 hebben we een projectvoorstel ingediend bij de gemeente Meppel. Het project is in het kader van breedtesport en zal starten met het leren oriënteren aan basisschoolleerlingen. Het project zal zich in eerste instantie richten op de groepen 7 en 8 en dan in de wijk Oosterboer in Meppel. De gemeente heeft de subsidieaanvraag goedgekeurd. Als eerste stap wordt het ringpark Oosterboer in kaart gebracht. De tweede stap is ontwikkelen van het instructiemateriaal. Ten derde zal er instructie gegeven gaan worden aan de leerkrachten.
Als vierde en laatste stap zullen de leerlingen van de groepen 7 en 8 gaan oriënteren.

Indien het project succesvol zal blijken, zal het project uitgebreid gaan worden naar de andere basisscholen in Meppel.

De bovenstaande activiteiten kunnen we alleen realiseren door de inzet van vrijwilligers. Deze vrijwilligers zijn dan ook in het zonnetje gezet na afloop van de oliebollenloop. Zij hebben een fles “HOC93” wijn ontvangen.



Ook op sportief vlak is 2007 een uitstekend jaar geweest. Tijdens de verenigingsestafette 2007 is HOC93 team 1 met ruime voorsprong kampioen van Nederland geworden. Clemens Roos, John Lonsdale en Gunnar Eriksson, van harte gefeliciteerd met dit succes. HOC93 heeft met zes teams deelgenomen aan deze estafette en op een haar na miste we de SILVA-cup.



Individueel is het voor Clemens een succesvol jaar geweest met onder andere Nederlands Kampioen kort, middel distance, long distance en militair kampioen. Dit is een hele prestatie! Nogmaals van harte gefeliciteerd met de behaalde successen!



Ook in 2008 zal HOC93 weer bruisen van de OL-activiteiten. Het programma is bijna rond. In het programma zijn twee trainingen opgenomen ( één voor en één na de zomervakantie). Het doel van deze trainingen is de oriënteringstechnische vaardigheden te verbeteren. Deze trainingen zijn dan ook voor iedereen, veel of weinig ervaring. Het zal de moeite waard zijn om deze training te bezoeken.



We hopen dat we dit jaar ook weer een beroep kunnen doen op de hulp van vrijwilligers. Om de activiteiten te organiseren, moet er veel werk verzet worden. Hierin heeft het bestuur de ondersteuning nodig van de leden.
Het gaat om de volgende taken:

• Helpen bij het starten. De starters kunnen uiteraard ook zelf lopen, nadat alle lopers gestart zijn.

• Inhalen van de posten. Wanneer er meerdere mensen bereid zijn om wat posten in te halen, is die klus zo geklaard. Dit zou een enorme verlichting betekenen voor het bestuur.

• Een oriënteringsloop plannen. Dit is een onderdeel wat men moet leren en daarom wordt u daarbij ondersteund door een ervaren planner.

• Het uitzetten van de linten voor de gemarkeerde route en naderhand weer inhalen.

Wanneer er veel leden bereid zijn om één keer per jaar te helpen, betekent dit voor u zelf een kleine belasting maar voor het bestuur scheelt het een hoop tijd. Welke weer in andere zaken gestoken kan worden die ook van groot belang zijn voor de vereniging!



Dus pak de kalender en kijk welke datum u past en meldt dat gelijk bij de voorzitter,
telefoon 0522- 261 219 of ton.roos at home.nl



Tot zover deze nieuwsbrief. Voor de oriënteringslopen verwijs ik naar de hoc-site. Houd deze in de gaten.



Tot slot….. de oriënteringsloop van 17 februari as. is voor iedereen. Ik snap dat de titel selectiewedstrijd u kunt afschrikken, maar het is een reguliere hoc-competitie waar toevallig ook voor het interland gekeken gaat worden wie eventueel uitgezonden kan worden. Dus schrijft u gewoon in voor de hoc-competitie.



Met sportieve groet,




Ton Roos