Training 27 april 2008


Trainen……. Nee da’s niets voor mij.

Beste HOC’ers en andere Orienteerders.

Wie van jullie traint er voor oriënteren? En als je dan traint wat doe je dan? Werk je aan je conditie door 1 of meer keer in de week hard te lopen? Doe je ook nog specifieke kaartleesoefeningen? Of loop je alleen de HOC-wedstrijden?
Afgelopen jaren is er tijdens de jaarvergaderingen al vaker gesproken over trainen en ook na afloop van wedstrijden wordt er regelmatig over gesproken maar er is nog weinig van terecht gekomen. Tot nu toe is het toch vaak lastig geweest om op de HOC- en NOLB-kalender een plaatsje te vinden voor een training. En belangrijker nog: loopt de HOC-er wel warm voor een training? In het verleden zijn er diverse pogingen in Nederland (bij andere verenigingen of door de NOLB) ondernomen om een training te organiseren. Deelname was echter vaak minimaal. De inspanning van de ‘trainer’ stond vaak in schril contrast tot de opkomst.

Toch willen we met HOC een poging gaan wagen en wel op 27 april a.s. Op deze datum stond een Micr-O op de kalender maar dit krijgen we organisatorisch niet voor elkaar. Hiervoor in de plaats willen we een training organiseren. Tevens zal dit in het teken staan van het NK estafette dat begin juni plaats zal vinden.

Waarom zou je nou gaan trainen? Misschien vind je een enkele keer in de week hardlopen en 1 keer per maand een OL wel voldoende. Misschien oriënteer je wel geheel voor de lol of voor het feit dat je lekker in de natuur bent. Misschien maakt de plaats in de uitslagen je ook wel niet uit. Allemaal zeer legitiem en helemaal niets mis mee! Ik denk echter dat of je nu jong bent of oud, wedstrijdloper of recreatief, er is één ding dat ons toch bindt…..we hebben allemaal een kaart in de hand en proberen zo goed mogelijk die kaart te lezen. Ik ben van mening dat je vaardigheid om die kaart goed te lezen, de goede routekeuze te maken, de juiste dingen op de kaart en in het bos te zien voor een groot deel, zo niet het grootste deel, het plezier in onze sport bepaalt. De posten op een goede manier vinden door je techniek te gebruiken, zorgt telkens weer voor die succesbeleving en het plezier in onze mooie sport. En hierbij maakt het dus niet uit of je nu met een gemiddelde kilometertijd van een dikke 5 minuten of één van 20 (of nog meer) door het bos gaat. Kortom als je je OL-vaardigheid verbetert door het te trainen, kan het zo maar zijn dat je nog meer van de sport gaat genieten.

Als we gaan trainen, moet de nadruk op techniek liggen. Dit wil niet zeggen dat hardlopen niet belangrijk is maar zoals hiervoor gezegd, doet iedereen op z’n eigen manier aan OL, wandelend of hardlopend. Daarnaast is hardlopen natuurlijk prima zelf te trainen of bij een loopgroep of atletiekvereniging. Hiervoor hoef je als HOC’ers natuurlijk niet bij elkaar te komen (mag natuurlijk wel…  ).

Op 27 april gaan we aan de slag met techniek door verschillende trainingsvormen toe te passen. Alle niveaus kunnen hier aan deelnemen. De meer wedstrijd gerichte lopers kunnen echt hun kilometers wel maken. De wandelaars of langzamere lopers hoeven hier niet bang voor te zijn. Die lopen gewoon minder ver en alles in hun eigen tempo. Maar zoals gezegd, we leggen de nadruk op techniek!

Heb ik jullie een beetje geprikkeld? Ik hoop het en hoop dan ook veel HOC-ers en andere oriënteerders eind april te zien!

Namens het bestuur van HOC’93

Clemens Roos