Niet zichtbaar?

Welkom bij HOC’93

Orienteringslopen bij HOC’93?

HOC’93 (Hune Oriënterings Club 1993) is de oriënteringsvereniging van Noordoost Nederland. HOC’93 beslaat de provincies Friesland, Groningen, Drenthe, Overijssel (noordoost van de IJssel en noord van de A1) en de Noordoostpolder.

HOC’93 organiseert oriënteringslopen voor de eigen HOC’93 competitie (HOC’93-kalender) of voor de Nationale Competitie. Daarnaast organiseert HOC’93 jaarlijks het unieke AllRound kampioenschap, de verenigingsestafette en als jaarafsluiting de OLiebOLlen-OL (zie hieronder voor een verdere uitleg). Andere activiteiten van HOC’93 zijn o.a. trainingslopen en kennismakingscursussen voor scholen en senioren in Meppel en omgeving. In de kalender treft u de meeste activiteiten van HOC’93 aan. Kom gerust een keer kijken.

De naam van de vereniging is afgeleid van de hunebedden in Drenthe waar de oprichter en huidige voorzitter van HOC’93 woonachtig is. De hunebedden bij Havelte vormde het decor op 1 van de eerste OL-kaarten in het gebied van HOC’93.

Sinds 9 januari 1993 is HOC’93 officieel een vereniging. HOC’93 is aangesloten bij de Nederlands Oriënteringsloop Bond (NOLB). Leden van HOC’93 zijn automatisch lid van de NOLB.


Lid worden? Kijk hier voor meer informatie.

In 2016 is het wedstrijd- en competitiereglement van HOC’93 opnieuw opgesteld en in de jaarvergadering bekrachtigd. De regels van de hieronder nader beschreven activiteiten kunt u in het reglement terugvinden.

De HOC’93 competitie

Ieder jaar organiseert HOC’93 in de periode september t/m juni een 6 a 7-tal Oriënteringswedstrijden die tezamen de HOC’93 competitie vormen. In verschillende categorieën verdeeld over 7 routes wordt gestreden om de titel. Voor deze wedstrijden maakt HOC’93 gebruik van haar eigen kaarten/gebieden. De uitslag van de wedstrijd bepaalt het aantal punten voor de stand in de competitie. (De winnaar ontvangt 1000 punten. De overige lopers ontvangen de punten door hun tijd te delen door de tijd van de winnaar en dit te vermenigvuldigen met 1000. Dit is de zogenaamde Schotse puntentelling.)Iedereen is welkom bij deze wedstrijden, of u nu recreatief (wandelend met familie of vrienden) of competitief (voor de snelst mogelijke tijd) wilt deelnemen. Uiteindelijk is iedereen die het bos uitkomt, alle controleposten in de juiste volgorde heeft gevonden en heeft genoten van de actieve ontspanning in de natuur, een winnaar.

All Round kampioenschap – een gezonde uitdaging

Uniek in Nederland en een ware traditie. Hier worden de oriënteringsvaardigheden maximaal aangesproken en nog meer dan tijdens een reguliere OL zegeviert de O- loper (m/v) die niet zozeer de sterkste loper is maar vooral de beste oriënteerder is. Diverse oriënteringsvormen die doorgaans voor training worden gebruikt, worden tijdens het All Round kampioenschap bij elkaar gevoegd in 1 wedstrijd. Op verschillende manieren moet de loper het bijv. met minder kaartinformatie stellen. Dit kan zijn dat de paden bijv. ontbreken maar het kan ook zijn dat er slechts een hele smalle strook kaartinformatie beschikbaar is tussen 2 controleposten (zogenaamde corridor). Kompasdoorsteken met alleen de kompashoek en de afstand is een andere vorm. Zie verder het voorbeeld en ga vooral de uitdaging een keer aan. Het All Round kampioenschap wordt doorgaans in het najaar georganiseerd.


De 3-uurs estafette – 3 uur OL als team of individueel

Geen gewone estafette maar 3 uur achter elkaar als estafetteteam van 3 lopers verschillende routes lopen of individueel gedurende 3 uur deze routes lopen. De routes zijn verdeeld in ‘kort’, ‘middel’ en ‘lang’. Speciaal tussen ‘ ‘ want de bijbehorende afstanden zijn ongeveer 1250m, 1750m en 2500m.Een evenement waar gezelligheid, team- en verenigingsspirit maar ook sportieve strijd hand in hand gaan.

De OLiebOLlen-OL

De naam doet al genoeg vermoeden. Dit is de jaarafsluiting voor HOC’93. En ja na het lopen staan de Oliebollen klaar. Om het gezellig samenzijn te onderstrepen kent deze OL een massastart zodat eenieder niet al te lang na elkaar binnen zal komen en er gezamenlijk van een oliebol kan worden genoten. De baanlegger zal zorgen voor variatie in de routes maar uiteindelijk heeft iedere categorie hetzelfde gelopen dus strijd (om de eer)wordt er wel geleverd


Overige activiteiten, trainingen en overige wedstrijden

Nog niet op structurele basis maar jaarlijks wordt er wel minimaal 1 x een trainingsloop georganiseerd. Tijdens een training wordt er nadrukkelijk stil gestaan bij OL-techniek. Dit hoopt HOC’93 verder uit te breiden, te beginnen in 2010 met de jeugd.
Andere wedstrijden of activiteiten zijn bijvoorbeeld sprint-oriënteringslopen of lopen die in het kader van een cursus of voor een sponsor worden georganiseerd. De meeste activiteiten worden bekend gesteld in de kalender, zeker als ze voor deelname voor iedereen open staan.