De nieuwe HOC’93-competitie 2011-2012


De zomervakantie is (helaas) weer afgelopen en bij Argus kon voor het eerst na de vakantie de OL-outfit al weer worden aangetrokken. In enkele gevallen hebben HOC’93-leden OL wedstrijden in het buitenland bezocht maar de meesten hebben vermoedelijk het kompas eventjes in de kast laten liggen bij gebrek aan wedstrijden in Nederland.

Hopelijk hebben jullie niet de loopschoenen in de hoek laten liggen en zijn jullie fysiek wel klaar om met de nieuwe competitie van HOC’93 te beginnen. Het duurt niet lang meer en we kunnen het bos weer in. Hopelijk hebben we een mooi najaar in het vooruitzicht, na afgelopen zomer in Nederland kan het niet veel slechter, zou je denken.

De kalender op de site is voor het overgrote deel al weer bijgewerkt en de baanleggers en controleurs zijn al druk bezig (of waren dit voor de vakantie al). We trappen af op 25 september a.s. met de OL op Oude Willem. 2 weken later staat het All Round kampioenschap alweer op het programma, een ware traditie die je niet mag missen! 20 november organiseren we de interclub. Dit is tevens een Nationale Competitie wedstrijd. Laat u hierdoor vooral niet afschrikken. Uiteindelijk kan iedereen een OL lopen die bij zijn/haar niveau past. En hoe meer leden lopen (in hun categorie) des te meer punten we verdienen voor de interclub! Op 11 december zal de 2e competitiewedstrijd zijn en 30 december luiden we 2011 uit met de OLiebOLlen-OL.

M.i.v. dit seizoen zijn ook de nieuwe competitieregels van kracht. Het nieuwe reglement is opgesteld om de kwaliteit van onze wedstrijden te waarborgen en daar waar mogelijk verder te verbeteren/ontwikkelen. Ook fair-play en een eerlijke sportieve strijd hebben een rol gespeeld. Hieronder volgen in hoofdlijnen de belangrijkste punten. (we plaatsen binnenkort een link naar de nieuwe regels)
Wat voorop staat is dat iedereen op zijn of haar eigen niveau aan de OL-activiteiten kan blijven meedoen in de route die men zelf kiest. HOC’93 richt zich op de breedte-sport en biedt naast de wedstrijdsport nadrukkelijk ruimte voor recreatieve sport. V.w.b. het opmaken van een klassement gaan we echter wel kijken naar regels om met oog op fair-play een eerlijke eindstand op te kunnen maken van de competitie. De competitieregels van de NOLB (die afgeleid zijn van de IOF-regels) zijn hierbij leidend geweest.

Wil je uitkomen in de competitie en opgenomen worden in het klassement dan dien je te starten in de route die bij je leeftijdscategorie hoort. Je mag uiteraard starten in een ‘hogere’ categorie. Belangrijk is wel dat je het hele seizoen consequent in deze route/categorie loopt en aan het minimum aantal wedstrijden deelneemt. In de tabel hieronder zie je welke leeftijden/categorien aan welke routes zijn gekoppeld. We kijken nog of we het on-line inschrijven aan kunnen passen om het inschrijven zo makkelijk mogelijk te maken.

De punten voor het klassement worden voortaan volgens het Schots puntensysteem berekend. De winnaar krijgt 1000 punten en de overige geklasseerde lopers krijgen het verschil tussen de winnaarstijd en hun tijd gedeeld door de winnaarstijd x 1000 als puntenaantal. Het onderlinge resultaat in tijd vertaalt zich dus tot het toe te kennen puntenaantal. De winnaar is degene die rechtmatig de route loopt en het snelste is.

Omdat onze competitie in 2 kalenderjaren plaatsvindt, hanteren we de regel dat je de gehele competitie in de categorie loopt waarin je aan het begin van de competitie hoorde. Hiermee lopen we dan een klein beetje uit de pas met NOLB of internationale wedstrijden maar dat kan niet anders met onze competitie over 2 kalenderjaren. We hanteren 1 augustus als peildatum.
Tabel volgt.

Enkele voorbeelden: ben je op 1 augustus 11 jaar oud dan loop je de komende competitie bij de pupillen. Ben je op 1 augustus 14 jaar dan loop je bij de junioren B/C (dames) of junioren C (heren).Een dame die op 1 augustus 34 is loopt de komende competitie voor het eerst bij de veteranen.

Bovenstaande lijkt misschien gecompliceerd. Dat is zeker niet de bedoeling. Laat dit u ook niet weerhouden om in te schrijven. De orienteringslopen van HOC’93 blijven zoals u ze van ons gewend was of beter want we streven ernaar een zo goed mogelijke acitiviteit voor u voor te bereiden. Bij vragen: schroom niet ze te stellen. Dit kan bij het online inschrijven of door de secretaris te mailen. De Technische Commissie zal samen met de secretaris u zo goed mogelijk verder helpen.

Op naar een nieuw OL-seizoen bij HOC’93.