Uitnodiging jeugdtraining ouders


Aan de ouders van de jeugdleden van HOC93

Beste ouders,

Op de jaarvergadering van 28 maart 2010 heeft het bestuur het jeugdbeleid gepresenteerd doormiddel van de notitie jeugdbeleid 2010-2011.
De vergadering is akkoord gegaan met het voorgestelde beleid.
De speerpunten uit het beleid zijn:
1) Scholenproject voortzetten en langzaam uitbreiden naar andere scholen in Meppel.

2) De leerkrachten instructie geven, hoe ze aansluitend op de aardrijkskunde lessen, de leerstof in de praktijk kunnen toepassen. HOC93 zal dan facilitair ondersteunen. (kaarten en OL materialen)
3) Op een aantal woensdagmiddagen een OL loop organiseren in de wijk Oosterboer
4) Voor de eigen jeugdleden trainingen gaan verzorgen

Aan de punten 1 t/m 3 wordt op dit moment hard gewerkt. De eerste afspraken met de scholen zijn al gemaakt.
Het is nu tijd om te starten met de training van onze jeugd. De opzet van de trainingen is als volgt: (stuk tekst uit de notitie jeugdbeleid 2010-2011)

Opzet van de trainingen is, dat de jeugdleden de OL-techniek leren door middel van speelse orienteringsvormen. De volgende aspecten komen o.a. aan de orde:

– Wat is een kaart. Zoek de objecten op die niet op de kaart staan aangegeven

– Kaart noorden is kompas noorden

– Zelf posten wegzetten
– Kaart in de looprichting houden

– Route keuze
– Waar ben ik?
– Opvanglijn/aanvalslijn

– Enz.

We beginnen de trainingen in tweetallen en afhankelijk van of de jeugdleden zich veilig voelen in het bos en van de OL-vaardigheden, zal er geleidelijk aan getraind worden om alleen te lopen.
Bij de trainingen willen we gebruik gaan maken van GPS, als dit financieel haalbaar is.
In de GPS wordt de OL-kaart geladen en krijgt de loper opdracht om de route te lopen met behulp van de kaart die op de GPS staat. Omdat de GPS aangeeft op de kaart waar je bent is dit voor de onervaren loper een goede ondersteuning om te leren via de terreinkenmerken en de kaartkenmerken je route te lopen. Om dit te kunnen realiseren moeten we beschikken over minimaal 5 GPS-apparaten.
Deze trainingstechniek is al in de praktijk toegepast in Noorwegen.
De belangrijkste redenen waren:
Om jonge mensen te interesseren voor het orienteringslopen. De technologie (GPS) kan een extra motivatie zijn. Door de GPS wordt de drempel om te beginnen met orienteringslopen verlaagd.
Orienteringskaarten op GPS-ontvanger is een uitstekende manier om jongeren te leren hun weg te vinden met kaart en kompas. Men leert sneller wat de verschillende kaartsymbolen betekenen. Door gebruik te maken van GPS kan de jonge loper zich beter concentreren op welke route hij moet nemen naar de volgende post, doordat hij steeds weet waar hij is.
GPS met daarop een OL-kaart kan ook gebruikt worden als een stuk zekerheid voor de jonge loper. Als hij alleen het bos ingaat met kaart en kompas, mag hij de GPS alleen gebruiken als hij niet meer weet waar hij is. GPS geeft op de kaart aan waar hij zich bevindt en waar de start/ finish is.
We willen starten met de trainingen op zondag 16 mei, aanvang 10.00 uur, einde training rond 12.00 uur.
De training wordt gegeven op de kaart Havelte west. Plaats van samenkomst de voormalige Amerikaanse basis bij Havelterberg.
De plaats van samenkomst is bewijzerd vanaf de plaatsnaam borden Havelterberg.

De volgende trainingen zijn op:
6 juni
4 juli
12 september
3 oktober
28 november
12 december

We hopen veel jeugdleden te mogen begroeten.

Namens het bestuur,

Ton Roos
voorzitter