Voor de 1e keer trainen…


Zaterdag 21 mei hebben we orientering training gekregen van Ton, en dat was bijzonder leerzaam en leuk!
We liepen een route van 5 km die al was uitgezet voor onze sponsor Dyka. Na wat algemene tips bij de start, liep Ton met ons een deel van de route.

Het was leuk om een aantal tips te krijgen die volgens mij het leven een stuk makkelijker gaan maken.
Bij de start alvast op je kompas het noorden bepalen zodat je je kaart direct in de juiste richting kan leggen, was er een die ik eigenlijk wel wist, maar veel consequenter moet toepassen.
Het was een eye opener om te leren dat, wanneer je op kompas naar een bepaald punt wil lopen, je beter wat opzij, bijvoorbeeld rechts, van dat punt kan mikken. Als je dan bij het punt in de buurt op een paadje komt, dan weet je zeker dat je linksaf moet slaan. Gewoonlijk moest ik eerst een tijdje zoeken om te zien waar ik precies ben uitgekomen – na wat proberen bij de training ging dit ineens een stuk soepeler.
Ton liep ook een stukje met me mee om de link te leggen tussen hoogtelijnen en mijn kaart. Ik snap natuurlijk het principe wel, maar raak in de praktijk in een heuvelachtig gebiedje toch vaak de draad kwijt (ik ben ook Noorse bergen gewend, die zie je tenminste). Het was heel verhelderend en komt vast van pas in de toekomst.

Verder was het ook gewoon leuk en relaxed om niet als een gek door te rennen wanneer je, soms per ongeluk, op de post bent beland. In plaats daarvan kon ik nu ook af en toe nog een stukje teruglopen om te begrijpen welke goede en minder goede keuzes ik had gemaakt en met Ton daarover van gedachten wisselen.

Bovendien was het mooi weer, lekker om ook eens wandelend een traject te doen, en Dyka leek me een prettig en gezellig bedrijf.

Ton, nogmaals hartstikke bedankt,

Martine